Spring til indhold

12 citater af Noam Chomsky

  • af

Hvis vi ikke tror på friheden til at udtrykke os for folk, som vi ikke kan udstå, så tror vi slet ikke på det.

Køb bøger af Noam Chomsky

Uddannelse er egentlig rettet mod at hjælpe studerende med at komme til et punkt, hvor de kan lære på egen hånd. For sådan gør man gennem sit liv. Man absorberer ikke bare de ting, som gives til én udefra og gentager det.

Køb bøger af Noam Chomsky

Frihed uden muligheder er en bjørnetjeneste. At nægte sådanne muligheder er kriminelt.

Køb bøger af Noam Chomsky

Uddannelse bliver nødt til at muliggøre selvstændig præstation, i bedste tilfælde kan det give et rigt og udfordrende miljø for individet at udforske på sin egen måde.

Køb bøger af Noam Chomsky

Dette har jeg altid anset for at være essensen af anarkisme: overbevisningen om, at byrden af sandheden skal placeres på autoriteten, og at den burde fjernes, hvis den ikke lever op til denne byrde.

Køb bøger af Noam Chomsky

Internettet giver adgang til en ekstraordinær mængde information, meninger og tolkninger. Men som med enhver kilde, er det kun brugbart i udstrækningen til, hvordan det bruges med diskriminering og indsigt.

Køb bøger af Noam Chomsky

Vælg hvilket som helst emne: Mellemøsten, international terrorisme, Central Amerika, hvad det end er, så har det billede, som præsenteres for verden, kun ringe relation til realiteten. Sandheden er begravet under den ene løgn efter den anden. Det har været en fremragende success fra synspunktet af at fjerne truslen fra demokratiet, opnået under frie betingelser, hvilket er ekstremt interessant. Det er ikke ligesom i en totalitær stat, hvor det er gjort med magt. Disse udmærkelser er under betingelserne af frihed.

Køb bøger af Noam Chomsky

Den smarte måde at holde folk passive og lydige på er ved at strengt regulere spektrummet af den acceptable mening, men at tillade en meget livlig debat inden for det spektrum – endda opmuntre de mere kritiske og uenige syn. Det giver folk en opfattelse af, at der er plads til fritænkning. Samtidig bliver systemets forudsætninger forstærket af de grænser, som sættes på udstrækningen af debatten.

Køb bøger af Noam Chomsky

Gang efter gang ser vi, at konformitet er den nemme udgang og vejen til privilegier og prestige. At skille sig ud fra mængden har personlige omkostninger.

Køb bøger af Noam Chomsky

Den basale idé, som løber lige igennem den moderne historie og moderne liberalisme, er, at offentligheden skal marginaliseres. Den generelle offentlighed ses som intet andet end ignorante og geskæftige, en forvirret flok.

Køb bøger af Noam Chomsky

Vi burde ikke lede efter helte, vi burde lede efter gode idéer. .

Køb bøger af Noam Chomsky

Kapitalisme er et system, hvor de centrale, sociale institutioner i princippet er under enevældig kontrol. Så en korporation eller industri er, hvis vi tænker i politiske termer, fascistisk, altså, der er en stram kontrol i toppen, og fuldstændig lydighed er nødvendig på alle niveauer – der er ikke meget forhandlen, ikke meget at give af. Men linjen af autoritet er fuldstændig ligefrem. Ligesom jeg er modstander af politisk fascisme, er jeg modstander af økonomisk fascisme. Jeg tror, at indtil større sociale institutioner er under folkelig kontrol af deltagere og fællesskaber, så er det nytteløst at tale om demokrati.

Køb bøger af Noam Chomsky

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *